Przepyszne oponki z serków naturalnych z polewą z białej czekolady i kremu pistacjowego. Przygotowanie oponek zajmuje chwilę, a efekt jest mega smaczny.
SKŁADNIKI:
- 800 g serka śmietankowego naturalnego,
- 3 jajka,
- 700 g mąki,
- cukier wanilinowy,
- 4 łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 litr oleju do smażenia,
- 1 biała czekolada,
- 2 łyżki kremu pistacjowego,
- dodatkowo- pistacje i wiórka kokosowe.
WYKONANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wsypujemy sodę, proszek do pieczenia ,cukier wanilinowy i zwykły cukier. Dodajemy również serki naturalne.
Całość zagniatamy.
Blat podsypujemy mąką i wykładamy ciasto. Wałkujemy na grubość około 1 cm.
Kubkiem lub szklanką wykrawamy koło, następnie kieliszkiem robimy dziurkę.
Te małe pączusie również zostawiamy.
Do szerokiego rondla lub patelni wlewamy olej około 1 litra.
Rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wykładamy pączki i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony papierem kuchennym.
Białą czekoladę rozpuszczamy, następnie dodajemy krem pistacjowy. Dokładnie mieszamy.
Pączki polewamy polewą. Posypujemy rozdrobnionymi pistacjami i wiórkami kokosowymi.
Smacznego 😉
