Przepyszne ogórki z pomidorowej zalewie to idealny dodatek do zimowych obiadów. Tak przygotowane ogórki możemy podawać jako dodatek do obiadu mięsnego lub rybnego oraz jako przystawkę.
SKŁADNIKI:
- 2 kg ogórków,
- 6 średnich cebul,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soli,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 190 g koncentratu pomidorowego,
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki.
WYKONANIE:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka
Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Następnie wsypujemy sól i mieszamy. Całość odstawiamy na dwie godziny, aby warzywa puściły soki.
Po tym czasie odlewamy powstałą wodę.
Następnie przygotujemy zalewę pomidorową.
Do naczynia wsypujemy cukier, słodką paprykę i wlewamy ocet mieszamy aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i olej. Dokładnie mieszamy.
Zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do słoików warzywa wraz z zalewą.
Wycieramy brzegi i zakręcamy.
Do szerokiego garnka wykładamy ściereczkę i ustawiamy słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą.
Wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoików.
Gotujemy na średnim ogniu od momentu zagotowania 20 minut ( uważajmy aby temperatura nie była zbyt wysoka).
Następnie wyjmujemy z wody i wstawiamy do góry wieczkiem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 😉