Ogórki w zalewie pomidorowej do słoików na zimę

Szpileczki i babeczki

Przepyszne ogórki z pomidorowej zalewie to idealny dodatek do zimowych obiadów. Tak przygotowane ogórki możemy podawać jako dodatek do obiadu mięsnego lub rybnego oraz jako przystawkę.

SKŁADNIKI:

  • 2 kg ogórków,
  • 6 średnich cebul,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 190 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki.

WYKONANIE:

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka

Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Następnie wsypujemy sól i mieszamy. Całość odstawiamy na dwie godziny, aby warzywa puściły soki.

Po tym czasie odlewamy powstałą wodę.

Następnie przygotujemy zalewę pomidorową.

Do naczynia wsypujemy cukier, słodką paprykę i wlewamy ocet mieszamy aż cukier się rozpuści.

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i olej. Dokładnie mieszamy.

Zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do słoików warzywa wraz z zalewą.

Wycieramy brzegi i zakręcamy.

Do szerokiego garnka wykładamy ściereczkę i ustawiamy słoiki, tak aby się nie stykały ze sobą.

Wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoików.

Gotujemy na średnim ogniu od momentu zagotowania 20 minut ( uważajmy aby temperatura nie była zbyt wysoka).

Następnie wyjmujemy z wody i wstawiamy do góry wieczkiem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies