Ogórki w pikantnej zalewie ketchupowej

Szpileczki i babeczki

Ogórki w pikantnej zalewie ketchupowej to idealna sałatka słoikowa do obiadu zimową porą. Ogórki wychodzą dość pikantne, ale możemy pominąć ostrą paprykę i będą łagodniejsze. Przepisem zainspirowałam się u Asi z bloga SłodkoSłodka. Wpadajcie do Asi po więcej słoikowych przepisów. Ma tego dość dużo 😉 Ja robiłam takie ogórki pierwszy raz. I na pewno dorobię jeszcze kilka słoików. Jeżeli macie chęci na inne ogórki to polecam tradycyjne KISZONE OGÓRKI lub OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ. Takie sałatki to fajna propozycja na urozmaicenie obiadu zimą. Polecam przygotowanie kilku słoiczków takich ogórków 😉

SKŁADNIKI;

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 duże cebule.

ZALEWA

  • 480 g ketchupu pikantnego,
  • 4 łyżki z czubkiem przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki z czubkiem pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka płaska ostrej papryki,
  • 1 szkl. oleju,
  • 1 szkl. octu,
  • 1 szkl. cukru.

WYKONANIE;

Z podanych składników wyszło mi 4 litrowe słoiki.

Ogórki dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Kroimy na plasterki. Ja pokroiłam na dość cienkutkie plasterki, ale mogą być grubsze lub pokrojone w słupki lub większą kostkę.

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Dodajemy do ogórków. Całość zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę ogórków z cebulą odstawiamy na dwie godziny aby puściły sok.

Sok odlewamy. Ogórki przekładamy do słoików. Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone i suche. Możemy użyć dowolnej wielkości słoików. Ja użyłam litrowych, wyszło mi 4 słoiki.

Wszystkie składniki zalewy wlewamy i wsypujemy do garneczka. Doprowadzamy do wrzenia. Mikstura jest dość gęsta. Ja dodałam paprykę ostrą, ale jeżeli lubimy łagodniejsze smaki możemy pominąć ten składnik.

Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Ranty słoików przecieramy ściereczką i zakręcamy zakrętkami.

Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy.

Na dno garnka wkładamy ściereczkę. Układamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy ostrożnie gorącą wodę. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się. Pamiętajmy o tym aby pasteryzować na najmniejszym ogniu.

Pasteryzacja w piekarniku. Układamy słoiki na środkową półkę. Ustawiamy temperaturę na 110 stopni. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika.

Gorące słoiki wyjmujemy z garnka lub piekarnika i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Słoiki przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu np: piwnica lub spiżarka.

Jeżeli przygotowałeś/aś Ogórki w pikantnej zalewie ketchupowej wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam zdjęcie do wpisu.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

Słodko Słodka 25 lipca 2021 - 09:01

Bardzo się cieszę, że przepisik przypadł Wam do gustu i smaku, ja też jeszcze będę robić w sierpniu te ogóreczki 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 25 lipca 2021 - 20:32

Mój mąż nie jest fanem takich sałatek, ale ta mu przypadła do gustu 😉

Odpowiedz
MysliPotarganej.pl 31 lipca 2021 - 16:33

Fajna przystawka. W sam raz na imprezkę 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 4 sierpnia 2021 - 21:47

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies