Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na zdrowy dodatek do pieczywa i wędlin. Ogórki są proste w przygotowaniu. Poza dodatkiem na kanapki, takie ogórki to też świetny dodatek do dań obiadowych. Polecam przygotowanie kilku słoiczków takich wypasionych ogórasów. Najlepiej robić od razu z podwójnej porcji.
SKŁADNIKI;
- 2 kg średnich ogórków gruntowych,
- 2 szklanki wody,
- 250 ml octu octu spirytusowego 10 %,
- 1,5 szklanki cukru,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- łyżka ziaren czarnego pieprzu,
- łyżka ziaren gorczycy,
- płaska łyżka soli,
- płaska łyżka kurkumy.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
z 2 kg ogórków wyjdzie 5-6 słoiczków o pojemności 500 ml.
Ogórki myjemy pod bierzącą wodą. Następnie kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Najlepiej użyć małych i średnich ogórków. Słoiki dopasowujemy mniej wiecej do wielkości ogórków aby plasterki się ładnie układały.
Tak przygotowane ogórki układamy do słoików dość ciasto. Słoiki muszą być czyste, wyparzone i suche, tak samo zakrętki.
Do garnka wlewam dwie szklanki wody dokładnie 500 ml, wsypujemy cukier i sól. Dodajemy również kurkumę, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach i gorczycę. Całość gotujemy do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy ocet spirytusowy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na najmniejszym ogniu 5 minut.
Gorącą zalewą zalewamy przygotowane ogórki w słoikach. Możemy zalewę przecadzić przez sitko jeżeli nie chcemy przypraw z słoikach. Ja zalałam wraz z przyprawami. Jeżeli zabraknie zalewy możemy smiało dolać gorącej przegotowanej wody.
Ogórki aby przetrwały zimę w piwnicy zależy zapasteryzować. Ja wkładam do piekarnika na środkową półkę ustawiam temperaturę 110 stopni i pasteryzuję 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Możemy zapasteryzować w garnku. Na dno garnka układamy ściereczkę. Słoiki ustawiamy jeden obok drugiego tak by nie stykały się ze sobą. Wlewamy wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawiamy średnią moc palnika i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy moc do małej i pasteryzujemy tak słoiki przez około 10 minut. Jeśli użyta była gorąca zalewa, to słoiki umieszczamy w garnku z już gorącą wodą.
Słoiki dodatkowo możemy wyjąć gorące i ustawić do góry dnem.
Wystudzone słoiki przechwoujemy w zimnym zaciemnionym miejscu np; piwnicy lub spiżarni.
Tak przygotowane ogórki podajemy oczywiście na kanapki z ulubionymi wędlinami i pastami. Takie ogórki sprawdzą się jako dodatek do obiadu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku Ogórków 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś ogórki kanapkowe z kurkumą z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektu pracy. Podzielę się zdjęciem na blogu i będzie mi bardzo miło.
A wy jakie przetwory ogórkowe robicie na zimę?
2 komentarze
Zdecydowanie moje smaki, bardzo lubię sięgać zimową porą do piwnicy po takie właśnie słoiczki 🙂 Domowe przetwory zawsze najlepsze 😋
Takie ogórki akurat bardzo lubimy 🙂