Naleśniki z twarogiem i karmelizowanymi jabłkami
Naleśniki
2 szklanki mąki,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody,
3 łyżki oleju.
Farsz
500 g sera twarogowego,
2 łyżki śmietany 18%,
3-4 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
3 jabłka,
1 łyżka masła,
2-3 łyżki cukru
Ciasto;
Jajka rozkłócamy, stopniowo dodajemy mąkę, wodę i mleko. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Smażymy na patelni naleśnikowej z obu stron.
Farsz;
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy jabłka, łyżkę masła i cukier. Karmelizujemy do miękkości jabłek, studzimy.
Do twarogu dodajemy wszystkie składniki i jabłka, mieszamy.
Wykładamy po 2 łyżki farszu na placki i zwijamy w rulon.
Podsmażamy na patelni z obu stron na złoto.
Smacznego 😉
8 komentarzy
mmm moje smaki 🙂 uwielbiam naleśniki 🙂
😉
jakie fajne zwarte 🙂 pyszności
😉
Naleśniki uwielbiam w każdej wersji. Zjadłabym z przyjemnością 🙂
😉
Naleśniki na słodko fajna sprawa jako przekąska na ciągu dnia lecz nie na pierwsze śniadanie bo słodkie śniadania podnoszą poziom cukru powodując hiperglikemię co z kolei pobudza trzustkę do wydzielania insuliny, w efekcie poziom cukru mocno spada co może prowadzić do hypoglikemi, głodu i senności 🙂 ot taka bardzo ważna i istotna sprawa ciekawostka. Proponuję sypnąć fajnymi przepisami na śniadania w wersji na wynos 🙂
911185 877119excellent post, very informative. 304587