Przepyszne muffinki z dodatkiem mleka w proszku. Dwukolorowe z kwaskowym rabarbarem i słodziutką kruszonką. Takie muffinki to świetna propozycja na szybki deser. Taką babeczkę możemy zabrać do pracy czy też szkoły. Idealne połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiej kruszonki plus mięciutkie i mleczne ciasto. Zachęcam was do przygotowania takich muffinek na prawdę warto 😉
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki,
- łyżeczka sody,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 2 serki bananowe lub waniliowe,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- 1 łyżka kakao,
- 3 łodygi rabarbaru.
KRUSZONKA:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 150 g mąki.
WYKONANIE:
Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy miska i łyżka rózgowa.
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, mleko w proszku, cukier. Następnie wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy serki. Ja użyłam serków bananowych, ale bez problemu możemy użyć waniliowych. Całość dokładnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników.
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę.
Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę.
Do formy na muffinki wykładamy papierowe papilotki. Następnie do papilotek wykładamy wpierw ciasto ciemne, tak po jednej łyżce. Na ciemne ciasto wykładamy jasne, również po jednej łyżce. Na wierzch wykładamy rabarbar. Całość posypujemy przygotowaną kruszonką.
Tak przygotowane muffinki pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach góra dół.
Muffinki gotowe do zajadania 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku Muffinek z rabarbarem i kruszonką.
Jeżeli spodobały Ci się moje Muffinki z rabarbarem i kruszonką i przygotowałeś je, wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo milo i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉
Gosia
5 komentarzy
karna zilguri çürban
bukka kuarak ke ke ke ke
şarla pırlantra kulakki çürra el kürraki
waregulo çürranshi kemale el şarrikak
susami el yabab yanar yanak yaban kurak kurak kurak