Muffinki dwukolorowe z orzechami włoskimi

Szpileczki i babeczki

Hej, dziś proponuję Wam szybkie w przygotowaniu muffinki z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich. Muffinki są dwukolorowe, ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam kakao. Babeczki idealnie sprawdzą się dla dzieci jak i do pracy. Bez problemu możemy zapakować do szkoły czy pracy. Muffinki są odpowiednio słodkie, nie przesłodzone ani zbyt mało słodkie. Babeczki możemy polać czekoladą, lukrem lub ozdobnić bitą śmietaną i kolorowymi groszkami. Polecam 10 minut pracy i około 30 minut pieczenia 😉

SKŁADNIKI;

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki drobnego cukru,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 szklanka śmietany 18 %,
  • 3 średnie jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka w proszku.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

Do miski wlewamy śmietanę i olej, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia się składników.

Następnie dodajemy mleko w proszku, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką mieszamy składniki na muffinki.

Orzechy włoskie lekko rozdrabniamy nożem lub rozdrabniaczem. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy.

Ciasto dzielimy na 2 równie części. Do jednej dodajemy kakao. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Część z kakao dokładnie mieszamy.

Na blaszkę do muffinek układamy papilotki. Do każdej papilotki wykładamy po łyżce masy ciemnej i jasnej.

Muffinki pieczemy 30 minut w 180 stopniach (góra dół) na pewności sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone.

Ostudzone babeczki posypujemy pudrem. Możemy również polać czekoladą, lukrem lub udekorwać według uznania.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Beata M. 21 grudnia 2020 - 22:57

Moje smaki.

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies