Hej, dziś proponuję Wam szybkie w przygotowaniu muffinki z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich. Muffinki są dwukolorowe, ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam kakao. Babeczki idealnie sprawdzą się dla dzieci jak i do pracy. Bez problemu możemy zapakować do szkoły czy pracy. Muffinki są odpowiednio słodkie, nie przesłodzone ani zbyt mało słodkie. Babeczki możemy polać czekoladą, lukrem lub ozdobnić bitą śmietaną i kolorowymi groszkami. Polecam 10 minut pracy i około 30 minut pieczenia 😉
SKŁADNIKI;
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki drobnego cukru,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 szklanka śmietany 18 %,
- 3 średnie jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mleka w proszku.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
Do miski wlewamy śmietanę i olej, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy mleko w proszku, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką mieszamy składniki na muffinki.
Orzechy włoskie lekko rozdrabniamy nożem lub rozdrabniaczem. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy.
Ciasto dzielimy na 2 równie części. Do jednej dodajemy kakao. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Część z kakao dokładnie mieszamy.
Na blaszkę do muffinek układamy papilotki. Do każdej papilotki wykładamy po łyżce masy ciemnej i jasnej.
Muffinki pieczemy 30 minut w 180 stopniach (góra dół) na pewności sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone.
Ostudzone babeczki posypujemy pudrem. Możemy również polać czekoladą, lukrem lub udekorwać według uznania.
Smacznego 😉
1 komentarz
Moje smaki.