Przepyszne muffinki mocno bananowe dwukolorowe. Takie babeczki znikają jeszcze ciepłe 😉 Mięciutkie i puszyste.
Przygotowanie muffinek zajmuje chwilkę, a efekt jest znakomity. Tak przygotowane muffinki możemy zapakować dzieciakom do szkoły, zabrać do pracy.
Polecam również inne bananowe słodkości : BANANOWE MUFFINKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM, KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ I BANANAMI, CIASTO BANANOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY ( EKSPRESOWE ).
SKŁADNIKI:
- 4-5 dojrzałych bananów,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 ml śmietanki 30 %,
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- 100 ml oleju,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka kakao,
- tabliczka mlecznej czekolady.
WYKONANIE:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy banany oraz cukier. Całość rozgniatamy widelcem. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, mleko w proszku i mąkę. Wszystko mieszamy łyżką rózgową lub mikserem, do połączenia się składników.
Na koniec wlewamy śmietanę 30 % oraz olej. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Następnie wykładamy łyżkę ciemnego ciasta, łyżkę jasnego ciasta, kostkę czekolady i ponownie po łyżce jasnej i ciemnej masy.
Babeczki pieczemy 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Upieczone możemy udekorować w dowolny sposób lub po prostu posypać cukrem pudrem.