Moje Ciasto Tofik

Szpileczki i babeczki

Moje Ciasto Tofik


Ciasto
3 szklanki mąki,
100 g masła,
4 łyżki miodu,
cukier waniliowy,
0,5 szklanki cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka sody,
Masa
500 ml śmietany 30%,
3 łyżki krówki,
2 łyżki żelatyny,
Dodatkowo
krówka ( na wierzch) ok 3 łyżki,
orzechy ( ozdoba),

Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. 

Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.Śmietanę ubijamy, dodajemy krówkę. Jak lubimy bardzo słodkie możemy dodać trochę cukru pudru. 


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Łączymy z masą. 


Przekładamy wystudzone placki. Wierzch smarujemy pozostałą krówką i ozdabiamy orzechami. 


Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

 Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies