Moje Ciasto Tofik
Ciasto
3 szklanki mąki,
100 g masła,
4 łyżki miodu,
cukier waniliowy,
0,5 szklanki cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka sody,
Masa
500 ml śmietany 30%,
3 łyżki krówki,
2 łyżki żelatyny,
Dodatkowo
krówka ( na wierzch) ok 3 łyżki,
orzechy ( ozdoba),
Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.Śmietanę ubijamy, dodajemy krówkę. Jak lubimy bardzo słodkie możemy dodać trochę cukru pudru.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Łączymy z masą.
Przekładamy wystudzone placki. Wierzch smarujemy pozostałą krówką i ozdabiamy orzechami.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego 😉