Przepyszne ciasto z dodatkiem mleka w proszku. Dodatek śliwek i kruszonki podkreśla mleczny smak ciasta. Ciasto jest odpowiednio słodkie i wilgotne.
Śliwki możemy zastąpić innymi owocami np: brzoskwiniami lub jabłkami.
Polecam wam również ciasto KOKOSOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI lub KNEDLE ZE ŚLIWKAMI.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
- 3 jajka,
- 200 g rozpuszczonego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 400g jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki mleka w proszku,
- 2 łyżki kakao.
Kruszonka:
- 100 g masła,
- 100 g mąki,
- 150 g cukru.
WYKONANIE:
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie potrzebujemy miksera aby je przygotować, wystarczy łyżka lub widelec.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia lub sodę, cukier, mleko w proszku. Następnie dodajemy jajka ,rozpuszczone masło, jogurt naturalny i całość mieszamy łyżką lub widelcem do połączenia się składników. Najlepiej jest użyć do wymieszania łyżki rózgowej.
Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto ciemne, na wierzch jasne.
Śliwki kroimy na dwie części, wyjmujemy pestki. Połówki śliwek układamy na jasnym cieście.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą tworząc rozkruszone ciasto.
Przygotowaną kruszonkę układamy na śliwkach.
Ciasto pieczemy 1 godzinę 190 stopniach do suchego patyczka.
Upieczone możemy posypać cukrem pudrem.
Zapraszam na obejrzenie filmiku z przygotowań ciasta 😉