Lubicie domowe pieczywo? Ja uwielbiam, często pieknę bułeczki na słodko. Dziś przygotowałam chałeczki uniwersalne. Śmiało możemy zajadać z masełkiem i dżemem jak i z ulubioną wędliną i warzywami. Polecam serdecznie chałeczki.
SKŁADNIKI;
- 1 kg mąki,
- 100 g cukru,
- 50 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 3 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- mak do posypania,
- kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek.
WYKONANIE;
Do miski kruszymy drożdże, wlewamy letnie mleko, wsypujemy cukier i mieszamy składniki. Odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Makę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, sól i przygotowany zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto, do momentu powstania gładkiego ciasta. Jeżeli jest mocno lepiące możemy podsypać jeszcze mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdą część dzielimy na 3 części i robimy równie wałeczki około 10-15 cm. Zaplatamy warkocz i zlepiamy brzegi do siebie.
Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy maką. Wykładamy chałeczki.
Przygotowane bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
Smcznego 😉
3 komentarze
Wyszły idealne, nie sposób się oprzeć takiej mini chałce 🙂
272898 43005More than and more than once again I like to take into consideration this troubles. As a matter of fact it wasnt even a month ago that I thought about this really thing. To be honest, what will be the answer though? 854865
245572 46480Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? Im kinda paranoid about losing everything Ive worked hard on. Any suggestions? 89316