Lubicie domowe pieczywo? Ja uwielbiam, często pieknę bułeczki na słodko. Dziś przygotowałam chałeczki uniwersalne. Śmiało możemy zajadać z masełkiem i dżemem jak i z ulubioną wędliną i warzywami. Polecam serdecznie chałeczki.
SKŁADNIKI;
- 1 kg mąki,
- 100 g cukru,
- 50 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 3 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- mak do posypania,
- kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek.
WYKONANIE;
Do miski kruszymy drożdże, wlewamy letnie mleko, wsypujemy cukier i mieszamy składniki. Odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Makę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, sól i przygotowany zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto, do momentu powstania gładkiego ciasta. Jeżeli jest mocno lepiące możemy podsypać jeszcze mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdą część dzielimy na 3 części i robimy równie wałeczki około 10-15 cm. Zaplatamy warkocz i zlepiamy brzegi do siebie.
Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy maką. Wykładamy chałeczki.
Przygotowane bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
Smcznego 😉
1 komentarz
Wyszły idealne, nie sposób się oprzeć takiej mini chałce 🙂