Mini calzone pierożki
500 g mąki pszennej,
20 ml mleka,
1 łyżkę soli,
2 łyżki drożdży,
2 łyżki oleju,
500 g mięsa wieprzowego mielonego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka bazylii,
ok 100 g sera żółtego,
kilka łyżek ketchupu,
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól, mleko i olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Mięso podsmażamy, dodajemy przyprawy i koncentrat. Smażymy ok 15 minut. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka ok 12 cm, większa szklanka.
Każde kółko smarujemy (środek) ketchupem, posypujemy serem, wykładamy trochę mięsa zlepiamy jak pierogi. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Podajemy z dowolnymi sosami. Smakują na ciepło i zimno.
Smacznego 😉
2 komentarze
Bardzo pomysłowe pierożki, wyglądają smakowicie 🙂
Polecam 😉