Mini beza z bitą śmietaną

Szpileczki i babeczki

Mini beza z bitą śmietaną
Beza;
3 białka,
150 g cukru,
szczypta soli,
pół łyżeczki skrobi kukurydzianej,
1 łyżeczka soku z cytryny.
Dodatkowo;
250 ml śmietany 30 %,
cukierki typu michałki.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając do uzyskania sztywnej piany.

Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną mieszamy szpatułką.

Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia, rysujemy okrąg 15 cm.

Wykładamy pianę, wyrównując boku łyżką ku górze.

Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy około 1 godziny.

Sudzimy przy uchylonym piekarniku.

Śmietane ubijamy na sztywno, wykładamy na bezę.

Dekorujemy mini bezikami i cukierkami typu michałki.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies