Liście rzodkiewki – właściwości zastosowanie

Szpileczki i babeczki

Rzodkiewka jest idealna do sałatek jak i tak po prostu do chrupania. Jednak nie tylko korzeń jest jadalny, ale również i jej liście. Liście rzodkiewki są bardzo zdrowe, dlatego warto je dodawać do różnych potraw.

W tym wpisie przedstawię Wam jakie właściwości zdrowotne i nie tylko mają liście rzodkiewek.

Zapraszam do przeczytania artykułu.

Dlaczego warto jeść liście rzodkiewki?

W Polsce przyjęło się, że jadamy tylko korzeń rzodkiewki, który jest chrupiący, ostry i idealnie nadaje się do surówek i sałatek.

Jednak to liście rzodkiewki są najzdrowsze. Są one bogatym źródłem glukozynolanów (glukozynolatów), czyli cenionych związków o działaniu antyrakowym i przede wszystkim dużą ilością witaminy C.

Właściwości liści rzodkiewki:

  • działają przeciwzapalnie;
  • oczyszczają organizm z toksyn;
  • przyspieszają przemianę materii;
  • regulują ciśnienie krwi,
  • odtruwają;
  • wykazują silne działanie przeciwnowotworowe;
  • wzmacniają odporność;
  • wspomagają leczenie żółtaczki;
  • wspomagają trawienie.

Liście rzodkiewki, jakie są jej zalety?

Pomaga w leczeniu niektórych łagodnych stanów, takich jak gorączka, ból gardła, zaburzenia dróg żółciowych i stany zapalne.

Ze względu na niską zawartość kalorii liście rzodkiewki można włączyć do każdej diety, aby w pełni wykorzystać ich zalety.

Jak przyrządzać liście rzodkiewki?

Sprawdzą się jako podstawa pesto, nadzienie do tarty lub naleśników czy też składnik zup. Liście mają gorzko-ostry smak, można je podawać na surowo do sałatek lub przyrządzać na ciepło.

Liście rzodkiewki wykorzystamy do:

  • Omletów: Sposób przygotowania jest taki sam, jak omlet ze szpinakiem, tyle że zamiast tego niego należy dodać liście rzodkiewki i omlet gotowy,
  • Smażenia: można je smażyć w woku razem z innymi warzywami,
  • Sałatek: Podobnie jak sałata, liście rzodkiewki można dodać do każdej sałatki i surówki,
  • Koktajli: przygotowując te napoje możesz dodać liście rzodkiewki, które dodadzą ich właściwości i nie wpłyną na wyrazisty smak.

Jak przygotować pesto z liści rzodkiewek?

Garść liści rzodkiewki wrzucamy do blendera, dodajemy pół szklanki uprażonych pestek słonecznika, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny oraz oliwę z oliwek.

Całość blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Pesto możemy przechowywać w lodówce lub zamrozić na zimę. Sprawdzi się jako pyszny i zdrowy dodatek do makaronu, nadzienie do naleśników czy pasta do pieczywa.

Przeciwwskazania

W dużych ilościach może podrażniać żołądek. Liście rzodkiewki obniżają poziom cukru, dlatego osoby z hipoglikemią powinny powstrzymać się od spożywania go w nadmiarze.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies