Langosze z czarnuszką i sosem czosnkowym
500 g mąki,
25 g drożdży,
szklanka wody,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka oliwy,
3 łyżki czarnuszki,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
olej do smażenia.
Sos
2 łyżki majonezu,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka oregano.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z odrobiną cukru i odstawiamy na chwilę aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy drożdże i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki około 10 sztuk. Robimy kuleczki i rozpłaszczamy na około 1 cm placki.
Na patelnie wlewamy olej około 5-6 cm. Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoto.
Sos; Majonez mieszamy ze śmietaną. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Oliwki kroimy na połówki.
Langosze polewamy sosem i układamy oliwki.
Smacznego 😉