Uwielbiam rogaliki, na moim blogu znajdziecie dość sporo przepisów na te wypieki. Małe, słodkie, pięknie prezentujące się na stole to coś co uwielbiają i mali i duzi. Krucho- drożdżowe rogaliki wychodzą chrupiące, a zarazem miękkie w środku. Dodatek dżemu podkręca smak ciasta. Wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem i zajdać. W tym przepisie użyłam dżemu jabłkowego, ale możemy nadziać rogaliki ulubionym dżemem lub konfiturą. Polecam zrobić od razu podwójnie, gdyż znikają jeszcze ciepłe 😉
SKŁADNIKI;
- 1/2 kg mąki,
- pół szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 kostka masła roztopionego,
- 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
- 20 g drożdży,
- ulubiony dżem (u mnie jabłkowy).
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże kruszamy do miski. Dodajemy śmietanę i cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 4 równe części następnie wałkujemy w koło i dzielimy na 6 trójkątów. Na każdy wykładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy ruloniki i zwijamy w rogalik.
Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, układamy rogaliki. Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.
Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
3 komentarze
Wyglądają super i muszą być smakowite. Tata mojej koleżanki robił podobne rogaliki, przynosiła ich wielki pojemnik na uczelnię i częstowała koleżanki-studentki. Zajadałyśmy się nimi w przerwach. 😉
To super tata 😉
Robiłam już kilka razy. Są przepyszne. Moje dzieci je uwielbiają.