Krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladą
1/2 kg mąki,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
1 kostka masła roztopionego,
5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
20 g drożdży,
mleczna czekolada.
Śmietanę lekko podgrzewamy.
Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy kostkę czekolady i zwijamy ruloniki tworząc rogaliki.
Rogaliki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach do zrumienienia.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉