Ciasto;
250 g mąki pszennej,
100 g masła,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
25 g drożdży świeżych,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
2 jajka.
Farsz;
300 g kapusty kiszonej,
Garść grzybów suszonych,
1 mała cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka majeranku,
szczypta kurkumy.
Farsz;
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odsączamy na sitku. Do garnka wrzucamy kapustę,wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Studzimy i odciskamy wodę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mieszamy grzyby, kapustę i cebulę. Mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Przyprawiamy.
Ciasto;
Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na prostokąt, wykładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze części. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę.
Pieczemy ok 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
11 komentarzy
A do tego gorrrący czerwony barszczyk. Pycha!
Tylko i wyłącznie barszczyk 😉
Czy grzyby możemy ominąć? Ja tam lubię, gorzej z mężem 🙂
Hm myślę że, można ale xzy z samą kapustą będą smakowały to ciężko mi powiedzieć bo nie robiłam. Ja też nie jestem fanką grzybków ale w postaci zmielonej zjem.
Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
Samo przygotowanie farszu i ciasta nie jest trudne, myślę że najtrudniejsze jest zawinięcie 😉
karna zilguri çürban
bukka kuarak ke ke ke ke
şarla pırlantra kulakki çürra el kürraki
waregulo çürranshi kemale el şarrikak
susami el yabab yanar yanak yaban kurak kurak kurak