Kruche ciasto kakaowo-orzechowe z makiem i kokosem

Szpileczki i babeczki

Hej, dziś proponuję Wam fajne ciasto kruche z dodatkiem kakao i orzechów. Ciacho przełożone jest masą makową i masą białkową z kokosem. Ciasto jest dość proste w wykonaniu. Bardzo fajnie prezentuje się po przekrojeniu. Ciasto jest bardzo bogate w smaku. Do przygotowania ciasta użyłam Mąki Szczepanki.

SKŁADNIKI;

Ciasto kruche;

  • 600 g mąki tortowej Szczepanki,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 żółtek,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • pół szklanki zmielonych orzechów ziemnych.

Masa kokosowa;

  • 6 białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 200 g wiórków kokosowych.

Masa makowa;

  • 250g maku,
  • 80 g cukru,
  • 30 g orzechów włoskich, posiekanych,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 1 łyżka masła,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 białka,
  • lub gotowa masa makowa.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, masło, cukier, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej orzechy. Zagniatamy ciasta. Na blaszkę 25 x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto z kakao.

Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier i wiórka kokosowe. Miksujemy ma małych obrotach do połączenia się składników.

Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy mak i gotujemy 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i mieszamy z makiem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy masę.

Na ciemne ciasto wykładamy ciasto makowe i kokosowe na przemian pasami wzdłuż foremki. Na to wykładamy ciasto orzechowe.

Ciasto pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach góra dół.

Upieczone ciaato możemy posypać pudrem lub udekorować wg własnego uznania.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Słodko Słodka 8 stycznia 2021 - 14:50

Świetne połączenie 🙂 Ciacho pierwsza klasa 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 8 stycznia 2021 - 20:11

Zainspirowane twoim przepisem 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies