Kruche ciasto kakaowe z pianką i bananami
Ciasto;
2,5 szklanki mąki pszennej,
250 g masła zimnego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru pudru,
5 żółtek,
2 łyżki kakao.
Pianka;
5 białek
1 szklanka drobnego cukru,
2 opakowania budyniu waniliowego po 40 g,
1/2 szklanki oleju.
Dodatkowo;
4-5 bananów.
Ciasto;
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Dodajemy masło, żółtka,kakao i cukier. Szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy na dwie części.
Pianka;
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i chwilkę miksujemy.
Pod koniec miksowania wlewamy małą stróżką olej cały czas miksując.
Banany obieramy i kroimy w plasterki.
Jedną część ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(33 x 20 cm).
Następnie wykładamy plasterki bananów, na to pianka i na koniec druga część ciasta.
Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
4 komentarze
Bardzo lubię takie ciasta. Pysznie wygląda.
Baedzo ciekawy przepis zapraszam do mnie na blog
A ciata dolnego nie trzeba najpierw podpiec
Ja nie podpiekałam.