Kruche ciasto czekoladowe z truskawkami i bezą

Szpileczki i babeczki

Sezon truskawkowy w pełni, więc można szaleć w kuchni. Przygotowałam dla was przepyszne ciemne, kruche ciasto z truskawkami i bezą.

Idealne na lato do gałki lodów.

SKŁADNIKI:

  • 450 g mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 250 g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Beza:

  • 5 białek,
  • 150 g cukru,
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • około 1 kg truskawek.

WYKONANIE:

Do miski wrzucamy pokrojone zimne masło. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i dodajemy żółtka jajek.

Całość szybko zagniatamy.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i chowamy do lodówki na minimum pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy jedną część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Ciasto podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.

Na podpieczone ciasto wykładamy truskawki. Jak mamy duże kroimy na mniejsze kawałki.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści.

Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.

Przygotowaną pianę wykładamy na truskawki.

Na koniec wykładamy małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach ostatnią część ciasta.

Ciasto pieczemy 45 minut w 175 stopniach góra dół.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

globesimregistration 12 września 2024 - 15:01

Your blog is a testament to your expertise and dedication to your craft. I’m constantly impressed by the depth of your knowledge and the clarity of your explanations. Keep up the amazing work!

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies