Sezon truskawkowy w pełni, więc można szaleć w kuchni. Przygotowałam dla was przepyszne ciemne, kruche ciasto z truskawkami i bezą.
Idealne na lato do gałki lodów.
SKŁADNIKI:
- 450 g mąki pszennej tortowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 250 g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Beza:
- 5 białek,
- 150 g cukru,
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- około 1 kg truskawek.
WYKONANIE:
Do miski wrzucamy pokrojone zimne masło. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i dodajemy żółtka jajek.
Całość szybko zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i chowamy do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy jedną część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Ciasto podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.
Na podpieczone ciasto wykładamy truskawki. Jak mamy duże kroimy na mniejsze kawałki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na wolnych obrotach, aż cukier się rozpuści.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Przygotowaną pianę wykładamy na truskawki.
Na koniec wykładamy małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach ostatnią część ciasta.
Ciasto pieczemy 45 minut w 175 stopniach góra dół.
Smacznego 😉