KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ I BANANAMI

Szpileczki i babeczki

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ I BANANAMI to świetna propozycja na słodki deser po obiedzie lub do niedzielnej kawki. Na domowe imprezki lub święta również się sprawdzi. Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań. zobaczycie, że przygotowanie jest proste i nie skomplikowane. Ciasto jest odpowiednio kruche, słodkie z delikatną czekoladową pianką oraz bananami które dopełniają całość. Ciasto możemy podkręcić i zamiast cukru pudru rozpuścić mleczną, gorzką lub białą czekoladę i polać ciasto. Jeżeli chcecie przygotować ciasto z inną pianką to polecam ciasto KRUCHE CIASTO KAKAOWE Z PIANKĄ I BANANAMI. A Wy lubicie kruche ciasta ? Jakie przygotowujecie? Z jakimi owocami i piankami?

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła zimnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki kakao.


Pianka:

  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego po 40 g,
  • 1/2 szklanki oleju.
  • Dodatkowo;
  • 2-3 banany.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE:

Do miski wrzucamy masło. Masło powinno być z lodówki. Kroimy w kostkę aby lepiej można było zagnieść ciasto.

Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao. Delikatnie zagniatamy ciasto. Dodajemy również żółtka jajek. Ciasto ładnie zagniatamy. Następnie dzielimy na dwie równe części. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Następnie przygotowujemy piankę. Do misy miksera wlewamy 5 białek. Miksujemy do momentu powstania piany. Następnie dodajemy cukier i miksujemy kilka minut aż cukier się rozpuści. Kolejno wsypujemy stopniowo proszek budyniowy cały czas miksując na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy małą stróżką olej cały czas miksujemy na małych obrotach. Miksujemy do momentu połączenia się składników.

Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jedną część czekoladowego ciasta. Na ciasto układamy banany. Będziemy potrzebować 2 lub 3 sztuk w zależności od wielkości bananów.

Następnie wlewamy czekoladową piankę. Na koniec wykładamy ciasto. Możemy zetrzeć na tarce. Ja układałam małymi kawałkami.

Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach góra dół.

Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciasta 😉

Jeżeli przygotowałeś/aś KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ I BANANAMI z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z przygotowań i efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉

Życzę udanych wypieków 😉

Smacznego!

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies