Przepyszne kruche ciasteczka z kawałkami czekolady i kokosem. Ciasteczka są szybkie i proste przygotowaniu. Z kilku podstawowych składników możemy wyczarować wspaniałe smakołyki do kawki czy dla dzieciaków do szkoły czy na deser.
SKŁADNIKI:
- 200 g masła,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 mleczna czekolada (100 g ),
- 1 szklanka wiórek kokosowych.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Wykonanie ciasteczek jest banalnie proste.
Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Masło powinno być prosto z lodówki. Następnie dodajemy jajka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru i mąkę kukurydzianą. Następnie zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę mleczną czekoladę oraz szklankę wiórek kokosowych. Ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na godzinę.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta rwiemy kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i robimy kuleczki. Wykładamy na blaszkę i lekko spłaszczamy.
Przygotowane ciasteczka pieczemy 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Upieczone ciasteczka studzimy ( jeżeli nie zostaną od razu zjedzone 😉 ).
Smacznego 😉
Zapraszam również na obejrzenie filmiku z przygotowań ciasteczek.
Jeżeli przygotowałeś/aś KRUCHE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I KOKOSEM wyślij mi zdjęcia z przygotowań i efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉