Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym
Kotlety;
1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
200g ryżu,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki.
Sos;
1 cebula,
3 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
1 łyżeczka suszonej bazyli,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej pietruszki.
Ryż gotujemy do miękkości.
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy i ugotowany ryż. Mieszamy. Formujemy kulki wielkości mandarynki lekko spłaszczamy. Smażymy z obu ston na złoty kolor.
Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni w której smażyły się kotlety. Natępnie wkładamy do cebuli kotlety, wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu około 15 minut.
Nastęnie dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 10-15 minut na małym ogniu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉