Kluski z makiem

Szpileczki i babeczki

Dziś proponuję wam, kluseczki z makiem. Przyznam, że to moja ulubiona słodka potrawa na Świątecznym stole. Kluseczki są delikatne, z odpowiednią ilością masy makowej. Ja zazwyczaj rwę ciasto na małe kawałeczki prosto do garnka z gotującą się wodą, ale możemy również je rozwałakować i pokroić dowolnie. Polecam 😉

SKŁADNIKI;

Ciasto;

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • niecałe pół szklanki gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

MASA MAKOWA;

  • 200 g suchego maku,
  • 120 g płynnego miodu,
  • 40 g masła,
  • 60 g dowolnych orzechów i migdałów,
  • 120 g suszonych owoców np. morele, daktyle, rodzynki, śliwki,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • aromat migdałowy.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML.

WYKONANIE;

Mak zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i zostawiamy na noc. Odcedzić na sitku wyłożonym bawełnianą ściereczką, dobrze odcisnąć z namiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o małych oczkach.

Orzechy lekko rozgrabniamy, owoce kroimy na mniejsze części. Masło rozpuszczamy.

Do maku dodajemy owoce, orzechy, aromat, masło i miód. Mieszamy dokładnie. Możemy wchłodzić w lodówce.

W misce umieszamy mąkę, jajko, olej, wodę i sól. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeżeli jest zbyt luźne możemy dodać odrobinę mąki. Ciasto odkładamy w misce przykryte ściereczką na 20-30 minut.

Do garnka wlewamy wodę, Gdy zacznie się gotować, rwiemy z ciasta małe kawałeczki i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 4-5 minut. Po tym czasie wyjmujemy łyżką cedzakową kluseczki. Ciasto możemu również rozwałkować i na połóżne paseczki lub kwadraciki.

Gorące kluski łączymy z masą makową. Możemy użyć też gotowej masy makowej.

Kluski podajemy na ciepło lub też na zimno.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies