Kluski leniwe z mięsem, cukinią i ryżem
Ciasto;
200 g mąki,
pół łyżeczki soli,
100 ml gorącej wody,
1 łyżka oleju.
Farsz;
300 g mięsa mielonego drobiowego,
mała cukinia,
50 g ryżu,
sól i pieprz do smaku,
szczypta chilli.
Dodatkowo;
Około łyżki oleju do smażenia,
pół szklanki wody.
Ciasto;
Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy olej i gorącą wodę.
Zagniatamy ciasto.
Farsz;
Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Do mielonego mięsa dodajemy cukinię, ryż i przyprawy.
Ciasto wałkujemy na prostokąt.
Dzielimy na równe kwadraty (mniej więcej 6cmx6cm).
Układamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi tworząc łódeczkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju.
Układamy łódeczki.
Wlewamy wodę i dusimy na małym ogniu 25-30 minut.
Smacznego 😉