Przepyszne kotlety mielone z dodatkiem ciasta francuskiego nie dość, że się pięknie prezentują na stole, to na dodatek świetnie smakują na ciepło jak i zimno. Takie kotleciki najlepiej jest podawać z ulubionym sosem. Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut plus pieczenie. Zachęcam do przygotowania takich imprezowych kotlecików.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka kaszy manny,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- około 100 g ciasta francuskiego.
WYKONANIE:
Przygotowanie takich imprezowych mielonych zajmie dosłownie chwilkę.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manną oraz przyprawy. Jeżeli chcemy uzyskać pikantne kotleciki zamiast słodkiej papryki dodajemy ostrą.
Całość dokładnie mieszamy na początku łyżką, następnie możemy to zrobić dłońmi.
Ciasto francuskie kroimy na bardzo cieniutkie paseczki mniej więcej 2-3 mm. Dwa paseczki wystarczą na średniej wielkości kotleta.
Z mięsa formujemy kuleczki wielkości średniej mandarynki. Następnie owijamy kotleciki. Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań, tam zobaczycie jak owijałam kotlety.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy koltety.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
Tak przygotowane kotlety z ciastem francuskim podajemy na ciepło, ale i na zimno też świetnie smakują. Najlepiej jest podawać je z ulubionym sosem np: czosnkowym lub BBQ.
Zachęcam do obejrzenia filmiku 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Imprezowe mielone z piekarnika z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam fotografię do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉
1 komentarz
Jakie fajne. Rewelacyjnie wyglądają!