Babka panettone to tradycyjne włoskie ciasto, wypiekane w okresie Świąt Bożego Narodzenia i noworocznym. Smakołyk na bazie drożdży pochodzi z okolic Mediolanu i wywodzi się z prostego ciasta drożdżowego na chleb. Dziś w grudniu i styczniu spotkamy go praktycznie w każdym miejscu we Włoszech i można śmiało powiedzieć, że jest punktem obowiązkowym włoskiej tradycji świątecznej.
Babka panettone oparta na prowadzeniu naturalnych szczepów drożdży wygląda na dość proste ciasto, jednak proces przygotowania ciasta jest długi i nie łatwo jest zrobić ją samemu. Prawdziwą babkę z włoską duszą możecie na szczęście kupić w sklepie online Schronisko Bukowina.
Oryginalne świąteczne włoskie ciasta
Włoskie ciasto drożdżowe tradycyjnie piecze się z dodatkiem kandyzowanych owoców, dlatego ma fantastyczny aromat skórki pomarańczowej i cytrynowej. Wewnątrz puszystego ciasta znajdziecie również zazwyczaj bakalie, przede wszystkim rodzynki. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego bochenek chleba, czyli „panetto”. Samo ukochane przez Włochów ciasto pochodzi właśnie od prostego drożdżowego ciasta chlebowego. Legenda głosi, że zakochany Mediolańczyk z wyższych sfer zatrudnił się w piekarni, by być bliżej ukochanej, córki piekarza, z którą nie mógł widywać się ze względu na konwenanse. To on właśnie urozmaicił proste ciasto chlebowe masłem, jajami, cukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy. Smak ten zachwycił wszystkich, piekarz odniósł sukces, zyskał pieniądze, a młodzi zakochani możliwość bycia razem – i to wszystko dzięki przypadkowej, aczkolwiek prostej recepturze.
Włoska babka świąteczna – Panettone
Upieczenie tradycyjnej babki włoskiej wymaga użycia składników najwyższej jakości, a sam proces jest długi i skomplikowany. Będziesz potrzebować mąki pszennej (500) zawierającej dużą ilość glutenu, cukier, masło, żółtka jaj, naturalne aromaty( wanilia, migdały, miód) oraz bakalie i kandyzowaną skórkę owocową i szczyptę soli. Przygotowanie prawdziwej baby jest wyzwaniem nawet dla włoskich cukierników, gdyż wymaga sporej precyzji i cierpliwości. Ciasto na babkę drożdżową wyrasta przez dwa dni i ten długi proces fermentacji wyróżnia ją na tle innych wyrobów cukierniczych.
Korzystając z oferty sklepu internetowego Schronisko Bukowina możemy zamówić fantastyczne panettone z kremem, czekoladowe, pistacjowe lub bez dodatków, a to wszystko z szybką dostawą do domu. Bogactwo włoskich rarytasów jest na wyciągnięcie ręki, a miękkie i cechujące się świeżością ciasto uświetni Twój bożonarodzeniowy stół.
Obowiązkowy punkt Bożego Narodzenia i Nowego Roku
Proces wypiekania babek drożdżowych jest długi, ponieważ wymaga wielu godzin, by ciasto wyrosło w należyty sposób. Drożdże fermentują, nadając ciastu niesamowitej lekkości. Uzyskujemy dzięki temu babkę, która jest wysoka, puchata, a po jej rozkrojeniu roztacza się magiczny zapach bakalii, pomarańczy czy wanilii. Ze względu na swój charakterystyczny kształt kopuły panettone pakowana jest w wysokie kartonowe pudełka lub puszki, a podaje się ją pokrojoną na długie pionowe kawałki, które można polać ulubionym syropem.
Co innego zaplanować jeszcze na Święta Bożego Narodzenia?
W asortymencie Schroniska Bukowina zobaczą Państwo cały szereg włoskich specjałów, które są starannie wybierane i importowane specjalnie dla Schroniska od sprawdzonych producentów z Italii. Na świątecznym stole warto postawić inne włoskie słodycze, jak kruche ciasteczka Cecille lub Lago, do pieczonych ciast polecamy użyć prawdziwej włoskiej czekolady Novi lub Lindt. Dania spożywane w okresie świąteczno-noworocznym uświetnią prawdziwe włoskie sery, jak mozzarella czy mascarpone.