Ekspresowe ptysie z kremem kokosowym to świetna propozycja na coś słodkiego. W przepisie użyłam gotowych ptysi firmy Brześć. Ptysie są małe, mega chrupiące i mało słodkie co sprawia, że idealnie komponują się z słodkiem kremem kokosowym.
SKŁADNIKI;
- 250 ml śmietany 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 szklanka wiórek kokosowych,
- 2 łyżki cukru pudru,
- ptysie Brześć,
- czekolada mleczna,
- dodatkowo do posypania wiórka kokosowe, kolorowa posypka.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywną masę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników na małych obrotach.
Na koniec dodajemy cukier puder i wiórka kokosowe, delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy.
Gotowe ptysie delikatnie przekrajamy. Masę kokosową wykładamy na przekrojone ptysie. Do przygotowania użyłam gotowych ptysi ale możmey wykonać ciasto samodzielnie.
Gotowe ciastka polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypaujemy wiórkami i kolorową posypką.
Smacznego 😉
2 komentarze
Jeszcze nie robiłam ptysiów, skoro to takie ekspresowe, to może spróbuję?
😉