Przepyszne ciacho na bazie białek z dodatkiem kwaskowych malin. Połączenie idealne, ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne i mega smaczne 😉 Maliny możemy zastąpić innymi owocami np: truskawkami. Żółtka możemy wykorzystać do pączków lub chrustów. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i z łatwo dostępnych składników. Polecam Wam przygotowanie takiego ciacha.
SKŁADNIKI:
- 6 – 7 białek (waga 200 g ),
- 120 g cukru,
- 150 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego,
- 125 g malin.
WYKONANIE:
Ciasto zaczynamy od ubicia białek. Do misy miksera wlewamy białka, potrzebujemy 200 g białek czyli około 6-7 jajek. Żółtka możemy wykorzystać np: do pączków.
Białka ubijamy na sztywną piankę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Ja mieszałam drewnianą łyżką, ale możemy miksować dalej mikserem na wolnych obrotach.
Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, jogurt i olej. Ciasto mieszamy bardzo delikatnie, aby nie straciło puszystości.
Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy do połączenia się składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25×12 cm wykładamy ciasto ciemne. Następnie wykładamy ciasto jasne. Wykałaczką robimy esy floresy.
Na koniec wykładamy maliny.
Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciasta na białkach z malinami 😉
Jeżeli spodobało Ci się Ekspresowe ciasto z białek z malinami i przygotowałeś je, wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉