Dżem truskawkowy to świetny dodatek do wielu dań. Sezonowe truskawki są słodkie lekko kwaskowe i idealnie nadają się na dżem. Taki dżemik to idealny dodatek do ciast i innych smakołyków. Polecam Wam podanie dżemu z goframi CHRUPIĄCE GOFRY. Składniki podałam z 2 kg truskawek, ale proponuję od razu zrobić podwójnie lub potrójnie 😉 Zimową porą jak znalazł taki dżem truskawkowy do świeżego pieczywka i szklaneczki mleka.
SKŁADNIKI;
- 2 kg truskawek,
- 500 g cukru,
- 3 cytryny,
- 30 g masła.
WYKONANIE;
Truskawki myjemy pod zimną bieżącą wodą. Usuwamy szypułki.
Wrzucamy do garnka truskawki, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryn.
Dodajemy również masło. Masło podkręci smak truskawek. Możemy również pominąć ten dodatek, ale ja polecam dodać.
Tak przygotowany garnek z truskawkami wstawiamy na ogień. Na początku lekko zwiększamy ogień, a jak już zacznie się bulgotać zmniejszamy do minimum. Dżem ma odparowywać wodę i zrobić się gęsty. Truskawki mieszamy od czasu do czasu. Uważamy aby nie spalić dżemu.
Jeżeli poczujemy podczas mieszania że jednak dżem lekko przywarł i czujemy zapach spalenizny to nie mieszamy tylko przelewamy jak najszybciej do innego garnka. Zostawiamy to co zostało na dnie spalonego. Próbujemy dżemu jeżeli ne czujemy smaku spalenizny dżem jest uratowany 😉
Jeżelu dżem truskawkowy zostawimy na małym gazie myślę, że nie powinno się nic spalić.
Dżem gotujemy dość długo minimum 7 godzin. Czym więcej będziemy odparowywać tym wstanie się gęściejszy. Musimy cały czas kontrolować opdarowywanie dżemu. Wszystko zależy od truskawek.
Garnka z dżemem niczym nie przykrywamy.
Słoiki do dżemu powinny być czyste i wyparzone, tak samo i zakrętki. Słoiki używamy takie jakie nam pasują. Wielkość zależy od was. Możemy przełożyć w małe lub duże. Ja przełożyłam w małe i średnie słoiki.
Z tej ilości składników wyjdzie pięć słoików o pojemności 280 ml.
Gorący dżem przekładamy po mału łyżką lub chochlą do słoików. Uważamy aby się nie oparzyć. Czyścimy brzegi słoików i zakręcamy zakrętkami. Jeżeli są zbyt gorące robimy to przez ściereczkę.
Słoiki z dżemem truskawkowym odwracamy do góry dnem.
Możemy dodatkowo pasteryzować.
Moim ulubionym sposobem pasteryzacji jest piekarnik.
Ustawiam słoiki na blaszce piekarnikowej i pasteryzujemy 40 minut w 120 stopniach. Nie zwiększamy temperatury gdyż słoiki mogłyby się uszkodzić.
Słoiki z dżemem wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dżem truskawkowy to świetny dodatek do ciast, placków, naleśników, gofrów i po prostu na kanapkę.
Dżem truskawkowy przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.

A wy jakie przetwory robicie z truskawek?
10 komentarzy
Pycha 🙂 domowy dżem to prawdziwy skarb, kiedyś robiłam truskawkowy z dodatkiem rabarbaru 🙂
Rararbari truskawka to świetne połączenie 😉
Taki dżemik na zimę jak znalazł 🙂
😉
Dżemy uwielbiam w każdym smaku. Do śniadania, deserów. Często używam!
😉
Zaskakujesz Kochana! Najwierw ananas z butelki i cukierków, teraz masło w dżemie. Bardzo, bardzo kreatywnie u Ciebie 🙂
Nie byłam przekonana co do tego dodatku, ale na prawdę podkręcił smak truskawek i wyszedł znakomity.
752571 855383View the following guidelines less than and discover to know how to observe this situation whilst you project your home business today. Earn funds from home 319148
161066 202959His or her shape of unrealistic tats were initially threatening. Lindsay utilized gun initial basic, whereas this girl snuck outside by printer ink dog pen. I used completely positive the all truly on the shade, with the tattoo can be taken from the body shape. make an own temporary tattoo 993133