Dżem truskawkowy

Szpileczki i babeczki

Dżem truskawkowy to świetny dodatek do wielu dań. Sezonowe truskawki są słodkie lekko kwaskowe i idealnie nadają się na dżem. Taki dżemik to idealny dodatek do ciast i innych smakołyków. Polecam Wam podanie dżemu z goframi CHRUPIĄCE GOFRY. Składniki podałam z 2 kg truskawek, ale proponuję od razu zrobić podwójnie lub potrójnie 😉 Zimową porą jak znalazł taki dżem truskawkowy do świeżego pieczywka i szklaneczki mleka.

SKŁADNIKI;

  • 2 kg truskawek,
  • 500 g cukru,
  • 3 cytryny,
  • 30 g masła.

WYKONANIE;

Truskawki myjemy pod zimną bieżącą wodą. Usuwamy szypułki.

Wrzucamy do garnka truskawki, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryn.

Dodajemy również masło. Masło podkręci smak truskawek. Możemy również pominąć ten dodatek, ale ja polecam dodać.

Tak przygotowany garnek z truskawkami wstawiamy na ogień. Na początku lekko zwiększamy ogień, a jak już zacznie się bulgotać zmniejszamy do minimum. Dżem ma odparowywać wodę i zrobić się gęsty. Truskawki mieszamy od czasu do czasu. Uważamy aby nie spalić dżemu.

Jeżeli poczujemy podczas mieszania że jednak dżem lekko przywarł i czujemy zapach spalenizny to nie mieszamy tylko przelewamy jak najszybciej do innego garnka. Zostawiamy to co zostało na dnie spalonego. Próbujemy dżemu jeżeli ne czujemy smaku spalenizny dżem jest uratowany 😉

Jeżelu dżem truskawkowy zostawimy na małym gazie myślę, że nie powinno się nic spalić.

Dżem gotujemy dość długo minimum 7 godzin. Czym więcej będziemy odparowywać tym wstanie się gęściejszy. Musimy cały czas kontrolować opdarowywanie dżemu. Wszystko zależy od truskawek.

Garnka z dżemem niczym nie przykrywamy.

Słoiki do dżemu powinny być czyste i wyparzone, tak samo i zakrętki. Słoiki używamy takie jakie nam pasują. Wielkość zależy od was. Możemy przełożyć w małe lub duże. Ja przełożyłam w małe i średnie słoiki.

Z tej ilości składników wyjdzie pięć słoików o pojemności 280 ml.

Gorący dżem przekładamy po mału łyżką lub chochlą do słoików. Uważamy aby się nie oparzyć. Czyścimy brzegi słoików i zakręcamy zakrętkami. Jeżeli są zbyt gorące robimy to przez ściereczkę.

Słoiki z dżemem truskawkowym odwracamy do góry dnem.

Możemy dodatkowo pasteryzować.

Moim ulubionym sposobem pasteryzacji jest piekarnik.

Ustawiam słoiki na blaszce piekarnikowej i pasteryzujemy 40 minut w 120 stopniach. Nie zwiększamy temperatury gdyż słoiki mogłyby się uszkodzić.

Słoiki z dżemem wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Dżem truskawkowy to świetny dodatek do ciast, placków, naleśników, gofrów i po prostu na kanapkę.

Dżem truskawkowy przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.

A wy jakie przetwory robicie z truskawek?

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

8 komentarzy

Magda 30 czerwca 2021 - 20:03

Pycha 🙂 domowy dżem to prawdziwy skarb, kiedyś robiłam truskawkowy z dodatkiem rabarbaru 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 2 lipca 2021 - 21:30

Rararbari truskawka to świetne połączenie 😉

Odpowiedz
Słodko Słodka 1 lipca 2021 - 09:17

Taki dżemik na zimę jak znalazł 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 2 lipca 2021 - 21:31

😉

Odpowiedz
Natalia 2 lipca 2021 - 13:27

Dżemy uwielbiam w każdym smaku. Do śniadania, deserów. Często używam!

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 2 lipca 2021 - 21:32

😉

Odpowiedz
Myśli Potarganej 2 lipca 2021 - 18:19

Zaskakujesz Kochana! Najwierw ananas z butelki i cukierków, teraz masło w dżemie. Bardzo, bardzo kreatywnie u Ciebie 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 2 lipca 2021 - 21:34

Nie byłam przekonana co do tego dodatku, ale na prawdę podkręcił smak truskawek i wyszedł znakomity.

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies