Dżem truskawkowy to świetny dodatek do wielu dań. Sezonowe truskawki są słodkie lekko kwaskowe i idealnie nadają się na dżem. Taki dżemik to idealny dodatek do ciast i innych smakołyków. Polecam Wam podanie dżemu z goframi CHRUPIĄCE GOFRY. Składniki podałam z 2 kg truskawek, ale proponuję od razu zrobić podwójnie lub potrójnie 😉 Zimową porą jak znalazł taki dżem truskawkowy do świeżego pieczywka i szklaneczki mleka.
SKŁADNIKI;
- 2 kg truskawek,
- 500 g cukru,
- 3 cytryny,
- 30 g masła.
WYKONANIE;
Truskawki myjemy pod zimną bieżącą wodą. Usuwamy szypułki.
Wrzucamy do garnka truskawki, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryn.
Dodajemy również masło. Masło podkręci smak truskawek. Możemy również pominąć ten dodatek, ale ja polecam dodać.
Tak przygotowany garnek z truskawkami wstawiamy na ogień. Na początku lekko zwiększamy ogień, a jak już zacznie się bulgotać zmniejszamy do minimum. Dżem ma odparowywać wodę i zrobić się gęsty. Truskawki mieszamy od czasu do czasu. Uważamy aby nie spalić dżemu.
Jeżeli poczujemy podczas mieszania że jednak dżem lekko przywarł i czujemy zapach spalenizny to nie mieszamy tylko przelewamy jak najszybciej do innego garnka. Zostawiamy to co zostało na dnie spalonego. Próbujemy dżemu jeżeli ne czujemy smaku spalenizny dżem jest uratowany 😉
Jeżelu dżem truskawkowy zostawimy na małym gazie myślę, że nie powinno się nic spalić.
Dżem gotujemy dość długo minimum 7 godzin. Czym więcej będziemy odparowywać tym wstanie się gęściejszy. Musimy cały czas kontrolować opdarowywanie dżemu. Wszystko zależy od truskawek.
Garnka z dżemem niczym nie przykrywamy.
Słoiki do dżemu powinny być czyste i wyparzone, tak samo i zakrętki. Słoiki używamy takie jakie nam pasują. Wielkość zależy od was. Możemy przełożyć w małe lub duże. Ja przełożyłam w małe i średnie słoiki.
Z tej ilości składników wyjdzie pięć słoików o pojemności 280 ml.
Gorący dżem przekładamy po mału łyżką lub chochlą do słoików. Uważamy aby się nie oparzyć. Czyścimy brzegi słoików i zakręcamy zakrętkami. Jeżeli są zbyt gorące robimy to przez ściereczkę.
Słoiki z dżemem truskawkowym odwracamy do góry dnem.
Możemy dodatkowo pasteryzować.
Moim ulubionym sposobem pasteryzacji jest piekarnik.
Ustawiam słoiki na blaszce piekarnikowej i pasteryzujemy 40 minut w 120 stopniach. Nie zwiększamy temperatury gdyż słoiki mogłyby się uszkodzić.
Słoiki z dżemem wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dżem truskawkowy to świetny dodatek do ciast, placków, naleśników, gofrów i po prostu na kanapkę.
Dżem truskawkowy przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
A wy jakie przetwory robicie z truskawek?
8 komentarzy
Pycha 🙂 domowy dżem to prawdziwy skarb, kiedyś robiłam truskawkowy z dodatkiem rabarbaru 🙂
Rararbari truskawka to świetne połączenie 😉
Taki dżemik na zimę jak znalazł 🙂
😉
Dżemy uwielbiam w każdym smaku. Do śniadania, deserów. Często używam!
😉
Zaskakujesz Kochana! Najwierw ananas z butelki i cukierków, teraz masło w dżemie. Bardzo, bardzo kreatywnie u Ciebie 🙂
Nie byłam przekonana co do tego dodatku, ale na prawdę podkręcił smak truskawek i wyszedł znakomity.