Taka bułeczka do świetna propozycja na śniadanie lub kolacje do szklanki zimnego mleka lub kakao lub kubka gorącej herbaty. Taka drożdżówka sprawdzi się również na drugie śniadanie dla dzieci.
Zapraszam również po moje inne drożdżowe wypieki np: DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z BUDYNIEM lub DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z MAKIEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI. Polecam również moją świąteczny wypiek BABKA DROŻDŻOWA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY.
SKŁADNIKI:
- 4,5 szklanki mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 20 g drożdży,
- 5 jajek,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła.
DODATKOWO:
około 500 g śliwek.
Kruszonka:
- 50 g masła,
- około 80 g wiórek kokosowych,
- 100 g cukru,
WYKONANIE:
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, wbijamy jajka, roztopione masło i zaczyn. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto możemy również zagnieść ręcznie.
Gdy już ciasto jest gładkie i elastyczne odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gdy już ciasto nam ładnie podrosło, formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki lub po prostu jakie duże chcemy mieć bułeczki większe lub mniejsze takie robimy.
Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy kuleczki i spłaszczamy robiąc dołeczek.
Ze śliwek pozbywamy się pestki, na każdą bułeczkę wykładamy 2-3 kawałki śliwek.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą tworząc kruche ciasto.
Przygotowaną kruszonką posypujemy bułeczki.
Drożdżówki odstawiamy jeszcze na 20 minut aby podrosły. Następnie pieczemy w 180 stopniach góra dół przez 30 minut.