W sezonie truskawkowym takie drożdżówki przygotowuję dość często. Są przepyszne i odpowiednie na śniadanie, kolację, lunch do szkoły czy też pracy. Puszyste ciasto, słodka masa serowa plus przepyszne truskawki to połączenie idealne. Zachęcam was również do innych moich przepisów z truskawkami np: CIASTO BISZKOPTOWE Z MASĄ KOKOSOWĄ TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ ( FIT), CZEKOLADOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ, CIASTO BISZKOPTOWE Z MASĄ ŚMIETANOWĄ I TRUSKAWKAMI, DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ. Warto jest wykorzystać sezon truskawkowy w pełni, trwa bardzo krótko, a jak wiadomo świeże truskawki są dużo lepsze niż mrożone. A Wy co lubicie przygotowywać z truskawkami?
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 20 g drożdży,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła.
Nadzienie:
- 500 g sera twarogowego,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub śmietany,
- Około 300 g truskawek.
WYKONANIE:
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, wbijamy jajka, roztopione masło i zaczyn. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto możemy również zagnieść ręcznie.
Gdy już ciasto jest gładkie i elastyczne odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ser wrzucamy do miski, dodajemy jogurt i cukier i mieszamy widelcem. Jogurt możemy zastąpić śmietaną. Jak lubimy ser mocno rozdrobniony, możemy go zmiksować Blenderem.
Gdy już ciasto nam ładnie podrosło, formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki lub po prostu jakie duże chcemy mieć bułeczki większe lub mniejsze takie robimy.
Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy kuleczki i spłaszczamy robiąc dołeczek.
W dołeczek wkładamy łyżkę masy serowe i układamy na to truskawki. Ja kroję na pół i układam 2-3 połówki.
Tak przygotowane bułeczki pozostawiamy jeszcze na 30 minut aby lekko podrosły następnie pieczemy w rozgrzanym do 175 stopniach piekarniku góra dół.
Upieczone drożdżówki możemy posypać cukrem pudrem, najlepiej jest przygotować z podwójnej porcji bo szybko znikają 😉
Życzę Smacznego 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku filmiku 😉
Jeżeli spodobał Ci się przepis z mojego przepisu i przygotowałeś Drożdżówki z serem i truskawkami wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉
Gosia