Drożdżówka z marmoladą
25 g drożdży,
1 kg mąki,
3 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki oleju,
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy mleko.
Makę przesiewamy i dodajemy do miski.
Zagniatamy ciasto, na koniec wlewamy olej i zagniatamy ponownie ( powinno być luźne).
Jak ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie wykładamy większą część ciasta na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Na ciasto delikatnie wykładamy marmoladę.
Na koniec wykładamy pozostałą część ciasta.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
Na pewno już wspominałam, że uwielbiam drożdżowe wypieki, ale powiem/napisze to jeszcze raz – uwielbiam 🙂 Podkradam kawałek do porannej kawki 🙂
😉