

Drożdżówka z marmoladą
25 g drożdży,
1 kg mąki,
3 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki oleju,
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy mleko.
Makę przesiewamy i dodajemy do miski.
Zagniatamy ciasto, na koniec wlewamy olej i zagniatamy ponownie ( powinno być luźne).
Jak ciasto będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie wykładamy większą część ciasta na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę.
Na ciasto delikatnie wykładamy marmoladę.
Na koniec wykładamy pozostałą część ciasta.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
4 komentarze
Na pewno już wspominałam, że uwielbiam drożdżowe wypieki, ale powiem/napisze to jeszcze raz – uwielbiam 🙂 Podkradam kawałek do porannej kawki 🙂
😉
21077 317749hi excellent page i will definaely come back and see once again. 326614
481467 863029BTW, and I hope we do not drag this too long, but care to remind us just what kind of weapons were being used on Kurds by Saddams army? To the tune of hundreds of thousands of dead Talk about re-written history 936100