Drożdżówka bez zagniatania z truskawkami i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Przepyszna, ekspresowa drożdżówka bez użycia miksera i rąk. Wszystko mieszamy łyżką przekładamy na blaszkę i czekamy aż się upiecze.

Idealne ciacho na lato ze świeżymi truskawkami i słodką kruszonką.

SKŁADNIKI:

ZACZYN:

  • 45 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 100 ml mleka,

CIASTO:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 250 ml szklanki ciepłego mleka,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 4 1/3 szklanki mąki tortowej.

KRUSZONKA:

  • 100 g mąki,
  • 40 g cukru,
  • 100 g masła.

DODATKOWO:

  • około 1 g truskawek,.

WYKONANIE:

Do miski dodajemy kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i wlewamy 100 ml ciepłego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, ciepłe mleko, rozpuszczone masło, jajka i mąkę.

Wszystko mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą.

Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godzinę aby podrosło.

Następnie przekładamy do blaszki 24×24 cm.

Na ciasto układamy truskawki.

Zimne masło, cukier, i mąkę wrzucamy do miski i robimy kruszonkę.

Posypujemy po truskawkach.

Drożdżówkę pieczemy 45 minut w 180 stopniach góra dół.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies