Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Dziś przygotowałam faworki drożdżowe, smak mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze takie przygotowywała. Takie faworki wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem i zajadać jeszcze ciepłe. Na drugi dzień też są mięciutkie i puszyste. Polecam przepis 😉
SKŁADNIKI;
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 4 żółtka jajek,
- 3 łyżki cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 2 łyżki wódki,
- cukier puder,
- olej do smażenia.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250ML
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto wałkujemy na około 1 cm. Kroimy prostokąty mniej więcej 10 cm na 2,5 cm.
Po środku każdego prostokąta robimy nacięcie. Łapiemy za jedną stronę i wywijamy przez środek.
Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Upieczone drożdżowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉