Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką to obowiązkowa propozycja wypiekowa w sezonie letnim. Jagody idealnie nadają się do wypieku ciast. Polecam wam również jagodzianki z ciastem na śmietance BUŁECZKI Z JAGODAMI (JAGODZIANKI ) NA ŚMIETANCE lub MIĘTOWE DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM. Tak przygotowane bułeczki z jagodami znikają jeszcze ciepłe. Dla podkręcenia możemy dodatkowo polac lukrem lub posypać cukrem pudrem.
SKŁADNIKI;
zaczyn;
szklanka ciepłego mleka,
4 łyżki cukru drobnego,
20 gramów świeżych drożdży,
2 łyżki mąki.
ciasto;
100 g masła,
4 żółtka jajek,
2 szklanki mąki,
około 2 szklanek jagód mogą być mrożone plus dwie łyżki cukru.
kruszonka;
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g masła.
WYKONANIE;
Składniki zaczynu łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 – 20 minut. Po tym czasie drożdże powinni zacząć pracować. Pamiętajmy aby mleko było ciepłe, ale nie gorące.
Następnie przesiewamy mąkę najlepiej do dużej miski. Dodajemy zaczyn, żółtka jajek i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić mikserem z hakiem. Masło rozpuszczamy. Ma być płynne, ale nie gorące. Masło dodajemy na koniec do ciasta i ponownie zagniatamy ciasto drożdżowe.
Pozostałe białka możemy zamrozić i wykorzystać w innym czasie lub zrobić DOMOWE LODY BIG MILK ( BEZ MASZYNKI ).
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jagody łączymy z dwiema łyżkami cukru.
Ciasto dzielimy na 12 równych części. Następnie robimy kuleczki i lekko spłaszczamy w dłoniach, wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy dołeczek.
W kazdy dołeczek wykładamy łyżkę lub dwie jagód.
Jagody możemy użyć mrożone. Jeżeli chcemy użyć mrożonych owoców musimy je wpierw odmrozić. Odmrożone jagody odsączamy z nadmiaru soku.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą tworząc sypką kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posypujemy drożdżowe bułeczki z jagodami.
Przygotowane jagodzianki nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15-20 minut.
W tym czasie możemy już włączyć piekarnik aby się nagrzał. Ustawiamy temperatur 170m stopni grzanie góra dół.
Blaszkę z wyrośniętymi jagodziankami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wkładamy na środkową półkę w piekarniku. Jagodzianki pieczemy około 35-40 minut, aż zrobią się rumiane. Blaszkę z upieczonymi bułeczkami wyjmujemy od razu po upieczeniu. Najlepiej przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków.
Dodatkowo możemy posypać bułeczki cukrem pudrem lub polać lukrem.
ZAPRASZAM NA KRÓTKI FILMIK PREZENTUJĄCY Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką podziel się ze mną efektem pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu.
3 komentarze
My bardzo lubimy tego typu wypieki latem 🙂
U mnie drożdżowe gości często 😉
422364 180914A actually intriguing examine, I might not concur completely, but you do make some incredibly valid points. 349105