Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z jabłkami to świetna propozycja na śniadanie lub kolację do szklanki mleka. Idealnie sprawdzą się w szkole czy te pracy. Drożdżówki zachowują świeżość również na drugi dzień. Jeżeli lubimy cynamon możemy dodać do jabłek. Jeżeli lubicie ciasta drożdżowe to polecam również STRUCLA ( DROŻDŻÓWKA ) Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
- 4,5 szklanki mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 20 g drożdży,
- 5 jajek,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła.
DODATKOWO:
- około 500 g jabłek,
- 2-3 łyżki cukru,
- łyżka masła,
- opcjonalnie łyżka cynamonu.
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, wbijamy jajka, roztopione masło i zaczyn. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto możemy również zagnieść ręcznie.
Gdy już ciasto jest gładkie i elastyczne odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy masło, jabłka i wsypujemy cukier. Jak lubimy dodajemy również cynamon.
Całość smażymy na średnim ogniu około 15 minut. Studzimy.
Gdy już ciasto nam ładnie podrosło, formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki lub po prostu jakie duże chcemy mieć bułeczki większe lub mniejsze takie robimy.
Spłaszczamy wykładamy łyżkę jabłek i zwijamy do środka. Formujemy zgrabne, okrągłe bułeczki.
Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy bułeczki