Miękkie i delikatne bułeczki z z makiem. Bardzo lubię kształt ślimaczka, ponieważ masa makowa rozłożona jest po całym cieście. Bardzo często przygotowuję drożdżowe bułeczki ze szklanką mleka są idealne na kolację. Bułeczki możemy udekorować lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub po prostu pudrem.
SKŁADNIKI;
ciasto;
- 250 ml mleka,
- 70 g cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- 500 g mąki pszennej,
- 60 g masła.
masa makowa;
250g maku,
80 g cukru,
30 g orzechów włoskich, posiekanych,
1 łyżka miodu,
2 łyżeczki aromatu migdałowego,
1 łyżka masła,
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2 białka.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy mak i gotujemy 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i mieszamy z makiem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy masę.
Mleko wlewamy do garneczka, dodajemy masło i cukier, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Do letniego płunu dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (3-4 cm). Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową.
Drożdzówki pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Upieczone ślimaczki możemy posypać pudrem lub polać lukrem albo czekoladą.
Smacznego 😉
3 komentarze
Same pyszności, chociaż zamiast maku wolę dać serek 🙂 mak za bardzo w zęby wchodzi 🙂 🙂
Serdeczności.
Dziękuję, z serem też lubię 😉 niebawem na blogu przpis na drożdżówki z makiem i serem 😉
344566 865301To know wisdom and instruction, to perceive the words of understanding 817510