Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z budyniem , marmoladą i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Przepyszne bułeczki drożdżowe nadziane waniliowym budyniem i marmoladą oraz posypane słodką kruszonką. Idealne na śniadanie czy kolację. Domowe drożdżówki na pewno są dużo lepsze niż z cukierni, a przede wszystkim wiemy co jemy. Budyń możemy zastąpić innym ulubionym smakiem. Zamiast marmolady możemy użyć owoców np; truskawek czy malin. Tak przygotowanie bułeczki drożdżowe znikną jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Najlepiej robić z podwójnej porcji 😉 Tak przygotowane ciasto drożdżowe zachowuje świeżość na drugi dzień. Smiało możemy zapakować dzieciakom do szkoły, na pewno z chęcią zjedzą taką bułę z budyniem i marmoladą 😉

SKŁADNIKI;

  • 20g drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 600 g mąki typ 500,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 250 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 budyń waniliowy + 500 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • marmolada.

Kruszonka;

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy cukier. Lekko mieszamy i odstawiamy na 20-25 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

Następnie dodajemy mąkę, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Masło rozpuszczamy tak aby było miękkie, ale nie gorące. Wlewamy do ciasta i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Pół szklanki mleka odlewamy, resztę zagotowujemy. Do pół szklanki mleka dodajemy proszek budyniowy i cukier, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy budyń zacznie być gęsty, wyłączamy ogień i odstawiamy do wystudzenia.

Z ciasta drożdżowego rwiemy kawałeczki wielkości mandarynki, lekko rozpłaszczamy i układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Na drożdżowe placki wykładamy łyżkę masy budyniowej i łyżkę marmolady.

Składniki kruszonki ( mąkę, cukier i masło) mieszamy ze sobą. Rozgniatamy palcami tak aby powstała sypka kruszonka.

Bułki posypujemy przygotowaną kruszonką.

Bułeczki z budyniem , marmoladą i kruszonką pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach (góra dół). Upieczone drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Do pieczenia takich bułeczek drożdżowych polecam Papier do pieczenia marki Gosia. Jest gruby i solidny. Marka Gosia ma bardzo duży asortyment artykułów do pieczenia i przechowywania żywności. Bardzo polecam produkty tej marki.

Jeżeli masz ochotę wykonać mój przepis na Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z budyniem , marmoladą i kruszonką wyślij mi zdjęcie z przygotowanych bułeczek, z chęcią dodam je do wpisu 🙂

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

5 komentarzy

Wioleta 13 marca 2021 - 09:43

Pyszne do porannej kawy. Mniam, mniam.

Odpowiedz
Słodko Słodka 13 marca 2021 - 22:14

Uwielbiam takie drożdżówki 😍U nas przeważnie w weekendy na śniadanie takie robię 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 16 marca 2021 - 13:09

😉

Odpowiedz
iza 16 marca 2021 - 11:08

pyszności!!! uwielbiam takie bułeczki

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 16 marca 2021 - 13:08

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies