Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Szpileczki i babeczki
Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Ciasto
4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju,
Szczypta soli.
Dżem
300 g rabarbaru,
200 g truskawek.
2 łyżki masła,
pół szklanki cukru.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru

Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce.

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 


Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.


Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy rabarbar i truskawki, wsypujemy cukier. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż postawały dżem lekko zgęstnieje. Studzimy.


Składniki kruszonki łączymy ze sobą.


Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy wykładamy po łyżeczce dżemu.


Układamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową.


Posypujemy kruszonką.


Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.



































Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

3 komentarze

An etka 14 maja 2018 - 16:24

Drożdży to na pewno 2 dag :).

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 14 maja 2018 - 16:58

Poprawiane 😉

Odpowiedz
An etka 14 maja 2018 - 19:23

🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies