Drożdżowe bułeczki z mięsem, ryżem i warzywami
Ciasto;
4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju,
Szczypta soli.
Farsz;
500 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego,
1 cebula,
pół czerwonej papryki,
1 mała marchewka,
pół małej cukinii,
100 g ryżu,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
szczypa chilli,
1 łyżka płaska bazylii suszonej,
1 łyżka oregano.
Dodatkowo;
Sezam.
Ciasto;
Drożdże kruszymy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Farsz;
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew i cukinię trzemy na tarce i dużych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy mięso i warzywa, chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec wrzucamy ryż i przyprawiamy. Chwilę dusimy.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Wykładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi, formując kuleczkę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubioym sosem.
Smacznego 😉