Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką
4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
20 dag drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru brązowego.

Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce. 

Mąkę przesiewamy. 


Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. 


Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 


Ciasto dzielimy na 2 części, następnie wałkujemy cienko na prostokąty.


Wykładamy połowę masy makowej i zwijamy w rulon, to samo robimy z drugą częścią.


Składniki kruszonki łączymy ze sobą.


Bułeczki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.


Posypujemy kruszonką.


Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Nevermore 22 listopada 2017 - 14:03

Po chłopskiej pizzy, takie ciacho jeszcze wejdzie … wieczorem 😉
Pycha 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 22 listopada 2017 - 14:21

😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies