Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe bułeczki z makiem i kruszonką
4 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
20 dag drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru brązowego.

Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce. 

Mąkę przesiewamy. 


Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. 


Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 


Ciasto dzielimy na 2 części, następnie wałkujemy cienko na prostokąty.


Wykładamy połowę masy makowej i zwijamy w rulon, to samo robimy z drugą częścią.


Składniki kruszonki łączymy ze sobą.


Bułeczki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.


Posypujemy kruszonką.


Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

3 komentarze

Nevermore 22 listopada 2017 - 14:03

Po chłopskiej pizzy, takie ciacho jeszcze wejdzie … wieczorem 😉
Pycha 🙂

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 22 listopada 2017 - 14:21

😉

Odpowiedz
ไซด์ไลน์ 21 kwietnia 2025 - 02:09

626837 527493Slide small cooking pot in the cable to make it easier for you to link the other big wooden bead for the conclude with the cord. 556611

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies