Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowo-dyniowym
Dżem;
3 jabłka,
kawałek dyni( szklanka startej),
pół szklanki cukru,
łyżka masła.
Ciasto;
4,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
2 łyżki cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju.
Dodatkowo;
Cynamon.
Dżem;
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Dynię obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Na patelnię wrzucamy masło, cukier, jabłka i dynię. Dusimy na małym ogniu aż jabłka się lekko rozpadną, około 30 minut. Studzimy.
Ciasto;
Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto i dżem dzielimy na dwie części.
Wałkujemy ciasto, smarujemy dżemem, zwijamy w rulon. Kroimy plastry około 2 cm.
Wykładamy na blaszkę.
To samo robimy z drugim ciastem.
Posypujemy cynamonem.
Pieczemy 35-40 mimut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
cudownie jesienne <3
😉