Drożdżowe bułeczki z budyniem i malinami

Szpileczki i babeczki
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
100 g masła.
Budyń;
40g budyniu waniliowego,
450 ml mleka,
40 g cukru.
Dodatkowo;
około 250-300 g malin.
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłe mleko.
Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy jajka i mąkę. Zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
 Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponowienie zagniatamy.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu, używamy tylko 450ml mleka i cukier.
Z ciasta rwiemy kawałki, formujemy kulki.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kuleczki, spłaszczamy. Wykładamy po łyżce budyniu i układamy maliny.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies