Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami i kruszonką
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
Cukier waniliowy,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła rozpuszczonego,
5-6 brzoskwiń.
Kruszonka
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kulkę. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy.
Brzoskwinie obieramy i kroimy w kosteczkę. Układamy na bułeczkach.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy bułeczki.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
Brzoskwinie obieramy i kroimy w kosteczkę. Układamy na bułeczkach.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy bułeczki.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉