Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami i kruszonką
 
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
Cukier waniliowy,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła rozpuszczonego,
5-6 brzoskwiń.
Kruszonka
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kulkę. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy.

Brzoskwinie obieramy i kroimy w kosteczkę. Układamy na bułeczkach.

Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy bułeczki.

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies