Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z makiem
Ciasto;
300 g mąki pszennej,
180 ml letniego mleka,
150 g masła,
4 żółtka ,
21 g drożdży suchych,
6 łyżek cukru.
Mak;
500 g maku,
170 g cukru,
50 g orzechów włoskich, posiekanych,
3 łyżki miodu,
2 łyżeczki aromatu migdałowego,
1 łyżka masła,
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
4 białka.
Mąki mieszamy z cukrem i drożdżami. Następnie dodajemy żółtka, mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Mak;
Do garnka wlewamy zimną wodę, wsypujemy mak i gotujemy 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy i mieszamy z makiem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (3-4 cm). Wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę piekarnikową,
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
ależ taką bułeczkę bym sobie zjadła
😉