Tak przygotowane ciasto idealnie sprawdzi się na Wigilijnym stole. Pięknie się prezentuję, a zapach unosi się na cały dom.
Zamiast tradycyjnego makowca zróbcie taką gwiazdę, na pewno zachwyci gości wyglądem oraz smakiem.
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki pszennej luksusowej,
- 8 g suszonych drożdży,
- 80 g cukru,
- łyżka miodu,
- 1 szkl. ciepłego mleka,
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 100 g roztopionego letniego masła,
- masa makowa.
WYKONANIE:
Do misy miksera wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Wbijamy również jajka i wlewamy rozpuszczone masło oraz miód. Całość zagniatamy mikserem z hakiem do połączenia się składników. Możemy również zagnieść ciasto ręcznie.
Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką. Robimy równy rulon i dzielimy na 3 równe części.
Każdą część wałkujemy na równe okręgi około 24 cm.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Na to układamy pierwszy okrąg i smarujemy połową masy makowej.
Następnie układamy następny okrąg na to pozostała masa makowa i ostatni rozwałkowany okrąg.
Na środek gwiazdy przyłóż szklankę i delikatnie ją odbij.
Następnie ciasto podziel na ćwiartki od brzegu szklanki, następnie każdą z ćwiartek na 4 paski. Powinno wyjść 16 pasków.
Złap jedną i drugą ręką po pasku obok siebie i skręć dwukrotnie. Końce lekko zlep.
Tak zrób ze wszystkimi paskami.
Przygotowaną gwiazdę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy jeszcze na 15 minut aby podrosło.
Ciasto pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach góra dół, na złoty ładny kolor.
Upieczoną gwiazdę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego 😉