Domowy majonez
1 jajko,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżka octu winnego,
350 ml oleju roślinnego,
szczypta soli i pieprzu.
Do wąskiego naczynia wbijamy jajko. Dodajemy sól, pieprz, ocet i musztardę. Miksujemy blenderem na niskich obrotach, stopniowo zwiększamy obroty.
Wolnym strumieniem wlewamy olej. Jeżeli chcemy aby majonez wyszedł gęstszy wlewamy więcej oleju.
Gdy już majonez osiągnie odpowiednią konsystencję przekładamy do słoiczka.
Przechowujemy w lodówce.
Domowy majonez należy jak najszybciej spożyć.
Smacznego 😉
7 komentarzy
Super, taki domowy majonez to świetny pomysł 🙂
😉
Bardzo fajny przepis i potrzebny 🙂
😉
Taki domowy zdecydowanie jest najlepszy 🙂
😉
368587 782724It shows how you comprehend this topic. Added this page, is for more. 699515