Kiedy przychodzi czas na pizzę, niewielu jest takich, którzy potrafią się oprzeć jej zapachowi, wyglądowi i oczywiście smakowi. Kiedy natomiast trzeba wybrać dodatki, mózg się gotuje od nadmiaru możliwości. Nie obiecujemy, że pomożemy w podjęciu jedynej słusznej decyzji, ale na pewno przybliżymy kilka ciekawych opcji do wykorzystania przy okazji kolejnej nocy z pizzą.
Jeśli chodzi o dodatki do pizzy, to niewiele jest tak naprawdę ograniczeń. Wiele zależy od naszej fantazji, odwagi i preferencji. Na cieście wylądować może świeża bazylia, rukola, pieczone pomidory, grzyby, estragon, marynowane jalapeño, a nawet ten kontrowersyjny ananas. Poniższa lista to jedynie kilka z tysięcy pomysłów na pizzę. Mamy nadzieję, że zainspirujemy niejednego smakosza do kulinarnych eksperymentów z pizzą!
Zobacz również: Jak zrobić ciasto na pizzę?
Świeże, naturalne – pyszne!
Pieczone pomidory
Niby klasyka, a jednak można poszaleć. Pieczone pomidorki koktajlowe zapewniają intensywny smak umami i można je łączyć z absolutnie wszystkimi składnikami!
Pieczona czerwona papryka
Papryczki należy wysuszyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Podobnie jak w przypadku pomidorków, znajdą się one w każdym towarzystwie.
Pieczony Kalafior
Przypieczony delikatnie kalafior doda do pizzy ciekawego, lekko orzechowego smaku.
Pieczone Karczochy
Jeżeli znajdziesz w sklepie świeże karczochy, nie zastanawiaj się nawet przez sekundę – kupuj i wykorzystuj w kuchni. Warzywo przekrój na dwie połowy, upiecz je, a następnie pokrój na ćwiartki i połóż na pizzę (przed włożeniem do pieca!).
Pieczone brokuły
Prosta sprawa – pieczemy tak długo, aż różyczki brokułu zaczną się rumienić.
Pieczony koper włoski
Ciekawostka – pieczony koper włoski dodaje do pizzy interesujący, „kiełbaskowy” smak. Może to być zatem dobra propozycja dla wegetarian, którzy tęsknią za niektórymi mięsnymi uciechami podniebienia. Koper pieczemy w ćwiartkach, a następnie siekamy i dodajemy do pizzy.
Sprawdź doskonały przepis na pizzę z piekarnika >
Duszone, grillowane, pieczone
Duszone grzybki
Grzybki dobre zawsze i na wszystko. Doprawione sosem sojowym i octem ryżowym stanowią intensywny i smakowity dodatek do każdej niemal pizzy.
Grillowany bakłażan
Oto doskonała propozycja letniego dodatku do pizzy. Grillowany bakłażan może towarzyszyć cukinii (również grillowanej), pieczonym pomidorom i świeżej bazylii. Będzie to znakomita, jarska pizza!
Grillowana Cukinia
Skoro wspomnieliśmy o cukinii, to warto rozwinąć nieco ten temat. Grillowaną cukinię siekamy i kładziemy na cieście w towarzystwie pieczonej czerwonej papryki oraz pesto. Palce lizać!
Pieczony czosnek
Czosnek to mocny zawodnik – jeżeli damy go zbyt wiele, może zdominować smak wszystkich dodatków, natomiast jeżeli położymy go za mało, będzie słabo wyczuwalny. Wszystko zależy od właściwych proporcji. Ząbki czosnku kładziemy na pizzy – najlepiej obok usmażonych grzybów, jarmużu i mozzarelli.
Ananas z Grilla
No dobrze, czas na temat skrajnie kontrowersyjny – ananas na pizzy! Radzimy jednak wrzucić na luz i przekonać się do tego dodatku, bo nie jest on taki straszny, jak o nim piszą. Pokrojony na niewielkie kawałeczki grillowany ananas i wędzone toffu to duet, jakich mało. To słodko – dymne połączenie przekona niejednego ananaso-sceptyka.
Zamiast sera
Sos z nerkowców
Jeżeli jesteś weganinem lub nie tolerujesz laktozy, wypróbuj Sos z orzechów nerkowca. Rozprowadź go równomiernie po cieście przed dodaniem dodatków. Choć jest to pizza całkowicie wegańska, w niczym nie ustępuje serowej uczcie. Warto spróbować!
Wegański Parmezan
I znów, jak w przypadku orzechów nerkowca, sięgamy po zamiennik produktu odzwierzęcego. Wegański parmezan to posypka, która może być zrobiona orzechów nerkowca, ale również z płatków drożdżowych czy migdałów. Dodaje ona pizzy charakterystycznego serowo-orzechowego smaku.
Cebulki, kapary, zioła i inne
Marynowane czerwone cebulki
Te czerwone cudeńka nadadzą pizzy tego samego słodkiego smaku, co zwykła czerwona cebula, wzbogacając go jednak o niepowtarzalny, pikantny finisz. Nie zapomnij osuszyć cebulek przed użyciem!
Oliwki lub kapary
Jeśli nie lubisz tradycyjnych oliwek (zielonych lub czarnych), śmiało możesz zastąpić je kaparami. Nadadzą one pizzy oryginalnego, słonego smaku.
Pesto z bazylii
Pizza z pesto to jeden z ulubionych przysmaków wielu pizzożerców. Żeby jednak ta sztuka się udała, przed położeniem dodatków należy rozprowadzić po cieście cienką warstwę pesto. Więcej dodasz po upieczeniu pizzy.
Glazura balsamiczna
Ten aromatyczny, słodko-kwaśny sos posłuży ci do skropienia pizzy, która dopiero co wyszła z piekarnika. Smakuje wyśmienicie – nieważne, czy potraktujesz nim Margheritę, czy inny, bardziej „zaawansowany” rodzaj pizzy.
Świeża bazylia lub inne zioła
Świeże zioła takie jak bazylia, tymianek czy estragon wyciągną wszystko, co najlepsze z każdej pizzy – nawet tej najprostszej. Nie warto na nich oszczędzać – ich bogaty smak uszlachetni twoją pizzową ucztę.